top of page
arevim3_--.png
arevim3_-.png

רקע

arevim3_bullet3.png

 ציונות דתית היא תפיסה תורנית וגם קהילה סוציולוגית גדולה ומגוונת המתאפיינת במעורבות חברתית גבוהה ומחנכת את בניה לתרומה ועשיה לטובת העם היהודי ומדינת ישראל. ואכן, לא במקרה ניתן למצוא כיום את אנשי ונשות "המגזר" בעמדות בכירות ומשפיעות בציבוריות הישראלית, בכלל תחומי המחשבה והעשיה. ויש הסוברים אפילו שאנו חווים כיום "חילופי אליטות" בחברה הישראלית. ממילא, אינה דומה נקודת מבט של מיעוט מגזרי המתאמץ לשמר את זהותו אל מול רוב בעל תרבות אחרת. לתודעה של "מבוגר אחראי" השואל את עצמו על העתיד המשותף של החברה הישראלית ושל העם היהודי.
המציאות הישראלית והיהודית של המאה ה 21 משתנה במהירות. אפשר לעמוד מול השינויים הללו בתודעה של מאבק עם בעלי תפיסות עולם אחרות. מאבק וניסיון לעצב את המדינה בצלמינו כדמותנו, מתוך אמונה נחרצת בדרך אחת, צודקת ואין בלתה. אבל אפשר גם לפעול מתוך תודעה של שותפות עם כל מי שרוצה בטובת מדינת ישראל והעם היהודי. מתוך הכרה כי הגיוון הפנימי בישראל ובעם היהודי, תוצאת נס קיבוץ הגלויות, הוא עובדה שאינה ברת שינוי וכי אם אכן תמצא הדרך לשותפות, על אף המורכבות הרבה, תימצא בה גם ברכה ועושר.  

רקע
arevim3_boat.png
הזמנה למסע

הזמנה למסע

arevim3_bullet3.png

על מנת ליצור שותפות שכזו, יש לחשוב מחדש על המציאות הישראלית והיהודית, ועל היחס בינה לבין התורה וההשקפה הציונית-דתית. כדי לעשות כן יש, בראש ובראשונה, להכיר את המציאות הישראלית והיהודית, על ריבוי רבדיה וקולותיה, מתוך קשב וענוה. לנסות ולהקשיב לסיפור הישראלי על גווניו השונים: לסיפור החרדי, הרוסי, המזרחי, החילוני, הפריפריאלי, וגם הערבי. כולם חלק מן המציאות הישראלית.  כך גם לנסות לפגוש ולהבין את סיפורה של יהדות ארה"ב, גם היא על ריבוי גווניה ופניה. כל זאת מתוך רצון לקבל תמונה שלמה ככל הניתן של הסיפורים ותפיסות העולם המרכיבים את המציאות שלנו כישראלים ויהודים בני הזמן הזה.

לכן נבקש ללמוד כיצד נראית ישראל בעיניים של ישראלים יוצאי ברית המועצות -  הנעים בין הרצון לשמור על תרבות המוצא והרצון להשתלב, ההגדרה השונה לזהות יהודית ומיקומה בתודעה ועוד; כיצד מתמודדת הקהילה החרדית עם הצורך בבנייית שיווי משקל מחודש בין הסתגרות להשתלבות ועם האתגרים הכלכליים והחינוכיים הניצבים לפתחה; מה הם הקולות השונים הנשמעים בחברה הערבית בשיווי המשקל בין זהות לאומית לאזרחית וביחס לקשר עם הרוב היהודי;  מה מקומה של המזרחיות בעיני בני הדור השלישי לעליה מארצות האיסלאם; כיצד נראית "הפרחת השממה" בעיניהם של בני הפריפריה הגאוגרפית הדרומית ומדוע בכלל יש עדין פריפריה בישראל; וכמובן מי היא יהדות ארה"ב, מה הם האתגרים המרכזיים עמם היא מתמודדת ומהי היהדות המתפתחת בה.

לאורך התהליך כולו תלווה אותנו השאלה בדבר היחס והמפגש בין התורה, ההלכה ותפיסת העולם הציונית דתית לבין המציאות הישראלית ואתגריה. שאלת "מאמר הדור לדורינו" והאתגר העמד בפנינו ליצירת שפה ציונית דתית הרלוונטית לעת הזו.  

תכנית ״ערבים זה לזה״

arevim3_bullet3.png

תוכנית "ערבים זה לזה" מיועדת למנהיגים דתיים, קהילתיים, וחינוכיים בציונות הדתית המבקשים לפעול בחברה הישראלית מתוך תודעת שותפות, בעלי ובעלות רצון לקדם ערבות הדדית וסולדריות חברתית במדינת ישראל ובעם היהודי. ראשי קהילות, אנשי חינוך ומובילי דעת קהל בעלי מוטת השפעה ציבורית מוכחת. 

מסגרת התוכנית: 

מפגשי התוכנית יכללו הרצאות, סיורים ולימוד מקורות. התוכנית כוללת עשרה מפגשים בני שש שעות  בימי שלישי בין השעות 16:00-22:00 בירושלים ובמיקומים משתנים, סמינר שבת בירוחם וסמינר בן שבוע בחוף המזרחי של ארה"ב.

בין המרצים: מרצים בתוכנית:
הרב חיים וידאל,  דר' אילון שוורץ, פרופסור דן בן דוד, דר' שולה מולה, הרב דר' שלום שרון,  אנטולי שרנסקי, נזיר מג'אלי  יאיר אטינגר ישראל רוזנר  ועוד.

בארה"ב ניפגש גם כן עם ראשי ארגונים, רבנים, מובילי דעה ואקטיביסטים חברתיים.

 

 

תכנית

לוח זמנים

arevim3_bullet3.png

1.    מפגש ראשון 18.5.21 ז' סיון תשפ"א.
2.    מפגש שני 15.6.21 ה' תמוז תשפ"א.
3.    מפגש שלישי 13.7.21 ד' אב תשפ"א
4.    מפגש רביעי 17.8.21 ט' אלול תשפ"א

 

5. סמינר שבת פריפריה- 1-2.10 כ"ה – כ"ו תשרי תשפ"ב - שבת בראשית.


6.    מפגש חמישי 26.10.21 כ' חשוון תשפ"א מפגש הכנה נסיעה ארה"ב.

7. סמינר חו"ל בארה"ב - 14-21.11 י- יז כסלו תשפ"ב.

8.    מפגש שישי 7.12.21 ג' טבת תשפ"ב.
9.    מפגש שביעי 28.12.21  כד' טבת תשפ"ב.
10.    מפגש שמיני 18.1.22 ט"ז שבט תשפ"ב.
11.    מפגש תשיעי 8.2.22 ז' אדר א' תשפ"ב.
12.    מפגש עשירי 1.3.22  כ"ח אדר ב' תשפ"ב.- מפגש סיום.

תנאי השתתפות

arevim3_bullet3.png
  • השתתפות בתוכנית מותנית בפגישה אישית עם מובילות התוכנית, בהשתתפות בכל המפגשים ובאחד משני סוגי תוצרים: תוצר כתוב המיועד לפרסום, המבטא תובנות מהתהליך או מאחד מחלקיו, או פרויקט יישומי במסגרת חינוכית או קהילתית שיתוקצב על ידי התוכנית. 
     

  • התוכנית ממומנת על ידי הפדרציה היהודית של ניו יורק, פדרציית מטרו וסט- ניו ג'רזי וקרן יורינו ומופעלת על ידי מכון שחרית ותנועת נאמני תורה ועבודה.
     

  • את התוכנית מנחים ומובילים הרבנית ד"ר יפה גיסר והרב אילעאי עופרן

צוות התכנית

נועה מילר.jpg
עופרן.JPG

הרב אילעאי עופרן

 

רב קבוצת יבנה, ראש מכינת "רוח השדה" ופסיכולוג

נעה מילר
מנהלת לוגיסטיקה

tehilafridman_i.jpg
תמונה שלי  חורף תשעח.jpg

תהלה פרידמן

 
מייסדת התכנית, יו"ר נאמני תורה ועבודה לשעבר

יפה גיסר

מנהלת ומנחת התכנית.
רבנית היישוב עפרה,
דוקטור לספרות חז"ל ואשת חינוך

תנאי השתתפות
לוח זמנים
צור קשר
arevim3_bullet.png

צור קשר

arevim3_bullet.png

יפה גיסר  
0528308258 :: yafagiesser@gmail.com
הרב אילעאי עופרן
0506998787 :: ilay.ofran@gmail.com

 התוכנית ממומנת על ידי הפדרציה היהודית של ניו יורק, פדרציית מטרו וסט- ניו ג'רזי, קרן יורנו, קרן שטיינמץ- הרשקוביץ ועוד. 

bottom of page